niedziela, 27 grudnia 2015

Domowa masa makowa

Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp.

Filiżanka z serii "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice.




400g mielonego suchego maku
1 łyżka powideł lub dżemu
2 łyżki miodu
1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego)
kilka kropel olejku migdałowego
4 jajka
cukier do smaku
1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich
1/3 szkl drobno siekanych migdałów
1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców




Do miski przełożyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać.
Prawda, ze banalnie prosta?


4 komentarze:

  1. domowa najlepsza! bez niej nie ma świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zdążyłam na święta, więc teraz mogę ze spokojem mój mak wykorzystać :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)