I powiem Wam, że zmiany wyszły mu tylko na dobre bo to ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas Świąt. Nie tylko ładnie wygląda w przekroju ale też smakuje wybornie.Wszyscy chcieli przepis.
Ciasto podałam na talerzu "Filona" od Porcelany Bogucice.
Ciasto ucierane:
15 dag margaryny
15 dag cukru pudru
4 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag mąki
15 dag margaryny
15 dag cukru pudru
4 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag mąki
Mak:
400g mielonego suchego maku
1 łyżka powideł lub dżemu
2 łyżki miodu
1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego)
kilka kropel olejku migdałowego
4 jajka
cukier do smaku
1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich
1/3 szkl drobno siekanych migdałów
1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców
Ser:
600g sera 3x zmielonego
1/2 kostka masła
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 żółtka (pianę z 4 białek ubić)
1 budyń śmietankowy
Orzechy:
25 dag zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl wody
1/2 szkl cukru
600g sera 3x zmielonego
1/2 kostka masła
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 żółtka (pianę z 4 białek ubić)
1 budyń śmietankowy
Orzechy:
25 dag zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl wody
1/2 szkl cukru
Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Dekoracja:
Kandyzowane owoce i skórki
Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę z białek.
Mak: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać.
Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą.
Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową.
Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach.
Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić.
Lukier: Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać tyle wody aby otrzymać gęsty lukier.
znakomity pomysł - a mam tyle orzechów! zrobię na Sylwestra, szykuje się wielu gości ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, myślę, że i Wam posmakuje :)
UsuńŚwietny pomysł na ciasto, super
OdpowiedzUsuńDzięki Marta :)
UsuńWłaśnie miałam pisać, że to przecież Rzeszowiak :D Apetyczny :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda przepysznie, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny przepis ciasto pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń