Mięsne kuleczki
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta mielonego kminku
sól, pieprz
2-3 łyżki bułki tartej
jajko
łyżeczka majeranku
1 szkl zmielonych orzechów
olej do smażenia
słoiczek zielonych nadziewanych oliwek
Cebulkę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso i pozostałe składniki, przyprawić do smaku i wyrobić gładką masę. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Z masy formować małe kuleczki, obtaczać w orzechach i smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, ostudzić. Nabijać na wykałaczki razem z oliwkami.
Fajnie wyglądają, tak słodko ;)
OdpowiedzUsuńMoże i słodko... ;)
UsuńNooo... mogą być naprawdę smaczne ( z orzeszkami mniam ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNam smakowały :) Pozdrawiam :)
Usuń