płat ciasta francuskiego (275g)
Farsz:
50dag kapusty kiszonej
cebula
łyżka oleju
garść grzybów suszonych
sól
pieprz
liść laurowy
2 ziarenka ziela ang.
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
jajko do posmarowania
kminek lub mak do posypania
Farsz:
50dag kapusty kiszonej
cebula
łyżka oleju
garść grzybów suszonych
sól
pieprz
liść laurowy
2 ziarenka ziela ang.
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
jajko do posmarowania
kminek lub mak do posypania
Farsz: Grzyby namoczyć ok godziny w 1 szkl wody, gotować ok pół godz. Kapustę zalać niewielką ilością zimnej wody, zagotować, odcedzić. Wlać wodę z grzybów, dodać przyprawy, przesmażoną na oleju cebulkę oraz pokrojone grzybki. Całość wymieszać i dusić ok 30-40 minut, w razie konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić.
Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut w 190 st.
Uwielbiam takie paszteciki, moja mama robiła jakoś tydzień temu, dokładnie tak, jak i Ty i zjadłam z wielkim apetytem :).
OdpowiedzUsuńMożliwe, że zajadałysmy się równocześnie bo moje też robiłam tydz. temu ;))
UsuńSzybkie a pyszne ;) mniam
OdpowiedzUsuńTakie właśnie lubię ;)
UsuńAż mi ślinka cieknie... :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńNiezwykle apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńteż myślałam żeby zrobić takie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają !
Zrób zrób :) są pyszne :)
Usuńbardzo dobre
OdpowiedzUsuń