piątek, 18 grudnia 2015

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo szybkie paszteciki. Myślę, że przypadną do gustu tym osobom, które nie mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu.




płat ciasta francuskiego (275g)

Farsz:
50dag kapusty kiszonej
cebula
łyżka oleju
garść grzybów suszonych
sól
pieprz
liść laurowy
2 ziarenka ziela ang.
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty

jajko do posmarowania
kminek lub mak do posypania




Farsz: Grzyby namoczyć ok godziny w 1 szkl wody, gotować ok pół godz. Kapustę zalać niewielką ilością zimnej wody, zagotować, odcedzić. Wlać wodę z grzybów, dodać przyprawy, przesmażoną na oleju cebulkę oraz pokrojone grzybki. Całość wymieszać i dusić ok 30-40 minut, w razie konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić.

Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut w 190 st.

Wytrawne potrawy wigilijne

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie paszteciki, moja mama robiła jakoś tydzień temu, dokładnie tak, jak i Ty i zjadłam z wielkim apetytem :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, że zajadałysmy się równocześnie bo moje też robiłam tydz. temu ;))

      Usuń
  2. Aż mi ślinka cieknie... :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. też myślałam żeby zrobić takie :)
    Apetycznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)