Delikatny i kremowy, mocno kajmakowy z chrupiącymi orzechami... Po prostu doskonały.
Ja do sernika użyłam orzechów pekan ale równie dobrze mogą to być orzechy włoskie, laskowe czy ziemne. Gwarantuję, że nikt się mu nie oprze :)
Ja do sernika użyłam orzechów pekan ale równie dobrze mogą to być orzechy włoskie, laskowe czy ziemne. Gwarantuję, że nikt się mu nie oprze :)
Spód:
210 g ciasteczek owsianych lub herbatników
1/2 szkl drobno posiekanych orzechów
70g masła
Sernik:
1kg sera na serniki z wiaderka
1/2 szkl cukru
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
puszka masy kajmakowej
orzechy do dekoracji np. pekan
Spód: ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek, dodać orzechy i wymieszać. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i wyrównać powierzchnię dociskając np. dnem szklanki. Spód schłodzić.
Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.
Sernik: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser, jajka, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i połowę masy kajmakowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach a następnie schłodzić przynajmniej kilka godzin w lodówce.
Schłodzony sernik posmarować pozostałą masą kajmakową i udekorować orzechami.
ja na pewno bym mu się nie oparła, zwłaszcza teraz przy porannej kawce :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam na kawę :))
Usuńsernik wygląda bardzo apetycznie a takiego z orzechami to jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńIza pora wypróbować ;)
UsuńFajny serniczek :) ja też planuję na weekend sernik kajmakowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobiłam w weekend bardzo podobny i nawet mam już przygotowany do publikacji, ale dzisiaj wygrało mięso, a sernik jutro :) U mnie spód jest korzenny :)
OdpowiedzUsuńAniu z korzennym spodem taki sernik też jest rewelacyjny :)
UsuńUwielbiam takie serniki <3
OdpowiedzUsuńSernik wygląda bardzo smacznie. Wydaje się też być łatwy w przygotowaniu. Mam tylko pytanie po co wstawiamy do piekarnika naczynie z wodą? Ma to jakiś wpływ na smak ciasta? Pytam, bo pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńParująca woda powoduje, że sernik ma kremową konzytencję i sernik nie pęka podczas pieczenia ;)
UsuńBardzo smakowity serniczek ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńOstatnio też taki robiłam, jak dla mnie pyszny :) Twój prezentuje się równie smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńSuper, na pewno był przepyszny bo na jego widok to aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńDziekuję, był pyszny ;)
UsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńWow! Poezja! :)
OdpowiedzUsuńBoskie ciasto ! Jak zwykle super wykonanie Asiu:)
OdpowiedzUsuń