poniedziałek, 4 października 2021

Drożdżówka z prażonymi jabłkami i kruszonką

Pulchna, pachnąca cynamonem i jabłkami drożdżówka, posypana chrupiącą kruszonką. Jesienią będzie idealna z kubkiem gorącej kawy lub kakao.

Moja rodzinka zajadała się nią kiedy była jeszcze ciepła :) Również znajomym bardzo posmakowała.




Ciasto drożdżowe:

100 g świeżych drożdży

1 szkl cukru

4 jajka

3/4 szkl oleju

1,5 szkl mleka

5 szkl mąki pszennej

1 szczypta soli


Prażone jabłka:

1,5 kg jabłek

1/2 szkl cukru

łyżka cynamonu


Kruszonka:

125 g miękkiego masła

200 g mąki 

100 g cukru pudru




Ciasto nastawiamy wieczorem, dzień przed pieczeniem. Mleko, jajka mają być zimne. 

Do miski dodajemy kolejno składniki: pokruszone drożdże, cukier, rozbełtane jajka, olej, mleko, mąka i sól. Nie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. 

Przygotować jabłka. Owoce obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, dodać cukier i cynamon. Dusić do miękkości. Można zostawić kawałeczki jabłek lub całkiem rozgotować. Ostudzić.

Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.

Na drugi dzień rano składniki w misce dokładnie wymieszać łyżką aby nie było grudek. Formę 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście ułożyć uprażone jabłka i posypać kruszonką.

Drożdżówkę piec ok 1 godziny w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić.


8 komentarzy:

  1. Wspaniała drozdzówecka, mniam mniam. Sięgam co jaki s czas po takie smakołyki.
    Smacznego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu uwielbiam takie ciacha! A Twoje tak pięknie wyrosło, super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie Asiu. Uwielbiam drożdżowe. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała, aż bym zjadła teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana
    Ciasto przepyszne, jak wszystkie Twoje wypieki🍏🍎🍰
    Serdeczności zostawiam🧡🤗

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie drożdżowe wyroby, wczoraj robiłam domowe chałki :D Na pewno spróbuję zrobić taką drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta drożdżowe, to wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)