poniedziałek, 2 sierpnia 2021

Curry z kalafiora i dyni

 Pyszne i aromatyczne danie posmakuje nie tylko wegetarianom. Kalafior w tej postaci jest naprawdę smaczny i pożywny. Ja podałam curry z ryżem ale możecie je podać też z chlebkiem naan.

Jeśli nie macie musu z dyni, można go pominąć w przepisie ;)




1 kalafior

1 szkl musu z dyni hokkaido

250 ml passaty pomidorowej

1/2 szkl śmietanki kremówki

2 łyżki oleju

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

łyżeczka curry

łyżeczka garam masala

łyżeczka kurkumy

sól, pieprz

natka pietruszki do posypania





Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek oraz curry, kurkumę i garam masala. Chwilkę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową i mus z dyni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę i kalafiora, wymieszać. W razie potrzeby można wlać trochę wody, gdyby potrawa była za gęsta. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut.

Curry podawać z ryżem, posypane natką pietruszki.




8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, może skorzystam u siebie w kuchni. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak energetycznie to danie, że trudno przejść obok obojętnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki, przepis rewelacyjny Asieńko 😀🍲
    Pozdrawiam milutko na nowy tydzień🤗💛🌞🌻☕🧁

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne dla napewno wykonam to danie

    OdpowiedzUsuń
  6. takie danie to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Hejka, właśnie szukałam takiego dania akurat od paru dni chodzi za mną dynia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie jedzenie jest smaczne i zdrowe zarazem. Jesien to najlepszy czas na dynie i tym podobne. Dopiero co myslalam o zupie z dyni.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)