czwartek, 1 lipca 2021

Bajaderki biszkoptowe

 Zostało mi trochę biszkopta, na którego nie miałam za bardzo pomysłu. Postanowiłam więc przygotować bajaderki, które uwielbia moja córka. 




200 g suchego biszkoptu (bez masy o dowolnym smaku)

kilka okrągłych biszkoptów

50 g masła

150 g czekolady deserowej

150 g mascarpone

100 g posiekanych orzechów (u mnie włoskie i migdały)

łyżka wiórków kokosowych + do obtoczenia

kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego




Biszkopt dokładnie rozkruszyć. Okrągłe biszkopty pokruszyć na większe kawałeczki. Masło i czekoladę rozpuścić. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.

Gdyby masa wyszła trochę za sucha można dodać do niej odrobinkę mleka lub dżemu. A gdyby okazała się zbyt luźna, można dodać kilka biszkopcików więcej ;)


5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)