niedziela, 18 kwietnia 2021

Sernik z mlekiem w proszku i białą czekoladą

 Bardzo delikatny, puszysty i rozpływający się w ustach serniczek zachwyci niejednego smakosza dobrych ciast. Sernik upiekłam po raz pierwszy na święta i powiem, że wszyscy byli zachwyceni jego smakiem. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu :)

Sernik wychodzi równiutki, jest przy tym niezwykle kremowy, po prosty doskonały!

Polecam zwłaszcza na wyjątkowe okazje :)




Spód kruchy:

1 i 3/4 szkl mąki pszennej

1/2 szkl cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120 g masła

2 łyżki śmietany

2 jajka

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Masa sernikowa:

1 kg sera z wiaderka

1 szkl cukru

6 jajek

2 budynie waniliowe (proszek)

kilka kropel ekstraktu waniliowego

3/4 szkl oleju

250 ml zimnego mleka

1,5 szkl mleka w proszku


Polewa:

100g śmietanki 30%

100 g białej czekolady


Spód: wszystkie składniki siekamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyjąć i przygotować masę sernikową.

Masa sernikowa: Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodając cukier. Ubijać aż piana będzie szklista i lśniąca.  W dużej misce utrzeć ser, żółtka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku, olej i budynie. Na koniec dodawać na przemian mleko i pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Masa będzie dosyć lejąca. Wylać na podpieczony spód. Sernik piec 45 minut w 180 stopniach. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić sernik na godzinę. Ciasto ostudzić.

Polewa: śmietankę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać aż się rozpuści. Polewą polać sernik, schłodzić.

16 komentarzy:

  1. Piękny i smakowity serniczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda 😍 Za białą czekoladą nie przepadam, ale w polewie na serniku na pewno by mi nie przeszkadzała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tak olej dodajemy do masy. Już poprawiam 😉

      Usuń
    2. Proszę sprecyzować jak wykonać polewę, śmietanka ile ma mieć procent, czy polewa ma być wylewana gorąca i gesta?

      Usuń
    3. Jagoda w przepisie jest już napisane, że śmietanka ma być 30%, a polewę najlepiej wylewać mocno ciepłą ;)

      Usuń
  4. Rok temu pisałam komentarz i nie wzięłam przepisu. Tym razem nie będę taka nieroztropna...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)