wtorek, 29 grudnia 2020

Seromakowiec z wiśniami i galaretką

 Na święta w moim domu musi być ciasto z makiem. Ale żeby nie był to tradycyjny makowiec postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś nowego. Tak oto zwykły makowiec japoński przełożyłam masą z sera gotowanego i wykończyłam orzeźwiającymi wiśniami w galaretce. Powiem Wam nieskromnie, że ciasto wyszło wspaniałe. Wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach. Dobrze, że zrobiłam wielką blaszkę bo każdy chciał dokładkę :)




Ciasto makowe:

400 g maku zmielonego 

2 szkl mleka 

500 g cukru pudru

5 jabłek

12 łyżek kaszy manny

12 jajek

250 g miękkiej margaryny

3 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek migdałowy


Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka

4 jajka

200 g masła

1 szkl cukru

3 budynie waniliowe

3/4 szkl mleka

łyżeczka ekstraktu waniliowego


400 g wiśni mrożonych 

2 galaretki wiśniowe




Ciasto makowe: Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć z nadmiaru płynu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując dodawać żółtka. Później na przemian po trochę maku, jabłek i kaszy manny wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy makowej w 3 partiach i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto makowe przelać do dużej blaszki (24x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok godziny w 180 stopniach do tzw suchego patyczka (u mnie już po 50 minutach było gotowe). Ciasto ostudzić i przekroić na 2 blaty. Ponieważ ciasto jest dosyć ciężkie i wilgotne, najpierw podzieliłam je na pół a dopiero później rozcięłam na blaty. W ten sposób nie połamie się przy składaniu.

Masa serowa: Do dużego garnka przełożyć ser, pokrojone w kostkę masło, cukier, ekstrakt i rozbełtane jajka. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając. Budynie rozpuścić w zimnym mleku, wlać do gorącej masy serowej. Gotować do zgęstnienia. Gorącą masą przełożyć ciasta makowe. Ostudzić.

Galaretki rozpuścić w 3 szkl gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Na zimną masę serową wyłożyć mrożone wiśnie i zalać je tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.



11 komentarzy:

  1. Z wiśniami musi smakować fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna kombinacja świąteczna, nie przepadam za ciastami z makiem, ale w Twojej wersji bym się skusiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto to musi być pyszne :) Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 jestem bardzo zadowolona z tego ciasta bo wyszło mi naprawdę pyszne 😊

      Usuń
  4. Czy wiśni nie trzeba rozmrażać? Super ciacho

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja makowca :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)