piątek, 9 października 2020

Rogaliki ziemniaczane z serem

 Miękkie rogaliki idealne z filiżanką kawy lub herbaty, świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy, szkoły czy na wycieczkę. 

W samym cieście nie ma cukru więc doskonale sprawdzi się do wytrawnych wypieków. 




Ciasto:

450 g ugotowanych ziemniaków

450 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego

3 jajka


Nadzienie:

250 g białego sera zmielonego

żółtko

2 łyżki cukru

łyżka proszku budyniowego waniliowego

kilka kropel ekstraktu waniliowego


jajko do posmarowania

cukier perlisty do posypania



Nadzienie: ser wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ciasto: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Razem z mąką, proszkiem, solą, ekstraktem i masłem posiekać. Dodać jajka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Stolnicę lekko posypać mąką i z każdej części ciasta rozwałkować cienki placek o średnicy ok 26cm. Każdy okrąg pokroić na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać po łyżeczce farszu i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać cukrem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu można posypać jeszcze cukrem pudrem.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)