środa, 18 marca 2020

Budyniowiec na herbatnikach

To nieskomplikowane ciasto, które nie wymaga pieczenia. Smakuje trochę jak kremówka z bitą śmietaną. Robi się je bardzo szybko, wymaga jednie czasu na stygnięcie i schłodzenie.
Idealne na co dzień jak i na większe okazje.
 



Budyń:
5 szkl mleka
200 g masła
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 budyń waniliowy
4 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
 
duże opakowanie kakaowych herbatników ok 350g
500 ml śmietanki 30%
śmietan fix 
3 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
 
 
 
 Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. 

Blaszkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć pierwszą warstwę herbatników i wylać 1/3 gorącego budyniu. Czynność powtórzyć, ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyć na herbatniki i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
 
 
 

10 komentarzy:

  1. ależ smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobiłam to ciasto i jest pyszne i bardzo łatwe do zrobienia.Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta bez pieczenia są najlepsze :) Pięknie wygląda ciasto, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, siedzi w lodówce. Na międzynarodowy dzień budyniu najlepszy jest budyniowiec ❤️

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. A jak ze sztywnością budyniu? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń ma być gęsty a po zastygnięciu będzie wyglądał jak na zdjęciu.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)