środa, 3 stycznia 2018

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami

Bardzo smaczne i zdrowe danie, które w wielu domach serwowane jest na Wigilię. Ja jestem zdania, że z powodzeniem można ją przygotować na co dzień jako zdrowe śniadanie lub podwieczorek. 
Smak kaszy jaglanej prażonej ma lekko orzechowy posmak dzięki czemu danie nabiera wyjątkowego smaku. 
Świetnie smakuje na ciepło lub zimno, sama lub z dodatkiem kleksa jogurtu naturalnego. 



150 g kaszy jaglanej prażonej Cenos
2 szkl mleka
200 g suszonych śliwek bez pestek
1 łyżka masła
4-5 łyżek miodu do smaku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu



Mleko zagotować z masłem i miodem, wsypać kaszę. Gotować, często mieszając, do czasu aż mleko zupełnie się wchłonie. Do gorącej kaszy dodać pokrojone w paseczki śliwki, cynamon i wymieszać.
Można podawać na ciepło lub na zimno z kleksem jogurtu naturalnego.

8 komentarzy:

  1. W tej wersji kaszy jaglanej jeszcze nie robiłam, ale pomysł moim zdaniem świetny

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam jaglanej, a tak ją lubię. Pyszny pomysł Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię kaszę jaglaną, na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu!
    Kaszę jaglaną lubię, suszone śliwki także, zatem może i Twój pomysł by mi posmakował:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)