wtorek, 14 sierpnia 2018

Schab zapiekany w porach

Przepis na taki schab widziałam już na kilku blogach. Postanowiłam i ja go wypróbować bo wglądał zachęcająco. Do tego jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Mięso po upieczeniu jest delikatne i aromatyczne. Jest to na pewno świetny pomysł na rodzinny obiad.





1 kg schabu bez kości
2 cebule
1 duży por
3 plasterki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
łyżka mąki pszennej
1 szkl wody
sól, pieprz, czosnek granulowany



Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5cm plastry. Oprószyć przyprawami. Cebule i pora pokroić w talarki. W naczyniu żaroodpornym układać plastry schabu na przemian z talarkami cebuli. Dookoła rozsypać pora. Śmietanę wymieszać z wodą i mąką. Zalać mięso. Na wierzchu położyć plasterki masła.
Mięso przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia schab odkrywamy, pozwalając mu się lekko przyrumienić.


12 komentarzy:

  1. Tak przygotowany schab jest mega smaczny. Bardzo lubię 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu!
    Pyszna propozycja mięsno-warzywna:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie na niedzielny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowane ;) gościom smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj przygotowuje kolejny raz, danie super

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie się robi. Zobaczę czy będzie smakowało 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobione, zjedzone i na pewno do powtórki. Super.

    OdpowiedzUsuń
  8. Schab pyszny, jednak ta śmietanka taka wyglądała jak zważona. Czy próbował ktoś robić że śmietanką 30%? Wyszedł lepszy sosik?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)