wtorek, 14 sierpnia 2018

Schab zapiekany w porach

Przepis na taki schab widziałam już na kilku blogach. Postanowiłam i ja go wypróbować bo wglądał zachęcająco. Do tego jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Mięso po upieczeniu jest delikatne i aromatyczne. Jest to na pewno świetny pomysł na rodzinny obiad.





1 kg schabu bez kości
2 cebule
1 duży por
3 plasterki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
łyżka mąki pszennej
1 szkl wody
sól, pieprz, czosnek granulowany



Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5cm plastry. Oprószyć przyprawami. Cebule i pora pokroić w talarki. W naczyniu żaroodpornym układać plastry schabu na przemian z talarkami cebuli. Dookoła rozsypać pora. Śmietanę wymieszać z wodą i mąką. Zalać mięso. Na wierzchu położyć plasterki masła.
Mięso przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia schab odkrywamy, pozwalając mu się lekko przyrumienić.


5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)