niedziela, 24 grudnia 2017

Sernik z żurawiną i życzenia świąteczne

Kochani z okazji świąt Bożego Narodzenia chciałabym Wam życzyć samych radosnych chwil spędzonych w rodzinnym gronie, w domu przepełnionym ciepłem i miłością. Aby wokół unosił się  zapach wspaniałych przysmaków, świeżej choinki, goździków i pomarańczy.

Na moim stole nie zabraknie sernika i dlatego dziś chciałabym Wam podać przepis na przepyszny i wyjątkowo świąteczny sernik z żurawiną.



Spód:
225 g herbatników kakaowych
120 g rozpuszczonego masła
Sernik:
(składniki w temp. pokojowej)
1 kg serka z wiadereczka
1 szkl cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
2 szkl świeżej lub mrożonej żurawiny


Spód: herbatniki bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z gorącym rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wysypać ciasteczka, wyrównać i mocno przyklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Sernik: W misie utrzeć wszystkie składniki na sernik, tylko do połączenia. Wylać na schłodzony spód z herbatników. Sernik równomiernie posypać żurawiną (mrożonej nie rozmrażamy) i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.  Piec ok 50 minut (do ścięcia wierzchu). Studzić pół godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować wiórami z białej czekolady.

8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)