sobota, 30 grudnia 2017

Naleśnikowe roladki z łososiem i szpinakiem

Doskonała przekąska na imprezę sylwestrową i karnawałową. Roladki najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, zawinąć w folię i wstawić do lodówki aby nabrały ładnego kształtu.




Naleśniki:
1 szkl mleka
1 szkl mąki
3 jajka
sól
pieprz
3 garści świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
łyża masła

Dodatkowo:
150g łososia wędzonego na ciepło
op. twarożku kanapkowego naturalnego



Szpinak opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak i smażyć do czasu aż zmniejszy swoją objętość. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i smażyć jeszcze 2 minuty. Ostudzić.
Jajka rozbełtać z mlekiem i mąką, dodać przesmażony szpinak, wymieszać. Usmażyć 2 grube naleśniki. Każdy posmarować twarożkiem i ułożyć łososia. Zwinąć w roladki. Aby roladki były trwalsze i lepiej się je kroiło, warto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Roladki pokroić skośnie, nabić na wykałaczki i oprószyć kolorowym pieprzem.

 Do tych roladek można użyć zarówno łososia wędzonego na zimno jak i na ciepło.

5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)