wtorek, 14 lutego 2017

Pączki dyniowe z marmoladą

Niebawem Tłusty Czwartek, dlatego też chciałabym podać Wam kolejny wyjątkowy przepis na tę okazję :) 
Tym razem wybór padł na pączki dyniowe. Jesienią robię sobie spore zapasy puree z dyni aby móc później wykorzystać ją do różnych potraw.  Dzięki niej nabierają one wspaniałego żółtego koloru.
Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar. Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków. Nie tylko do pączków ale również do ciast kruchych, drożdżowych, rogalików i wielu, wielu innych. Warto mieć pudełeczko w lodówce aby dodać ją choćby do śniadaniowych tostów.



Pączki:
600 g mąki pszennej
op. drożdży instant (7g)
4 łyżki domowego cukru z wanilią
szczypta soli
3/4 szkl ciepłego mleka
2 jajka
1 szkl puree z dyni 
1/2 szkl oleju 
1 kieliszek rumu lub innego alkoholu

op. marmolady wieloowocowej Jamar

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
3-4 łyżki wody
kilka kropel aromatu rumowego lub innego



Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać do większej miski. dodać cukier, drożdże i sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej, jajka i puree z dyni. wszystko dokładnie wyrobić aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było trochę za luźne można dosypać odrobinę mąki. Trzeba jednak uważać aby nie było zbyt twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto jeszcze raz zagnieść. Podsypać niewielką ilością mąki i rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wykroić kółka. Pączki układać na desce natłuszczonej olejem. Przykryć i odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.

W szerokim rondlu rozgrzać olej do temp. ok 170 stopni. Smażyć pączki po ok 3 minuty z każdej strony, wrzucając je najpierw spodnią stroną do góry. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką.

Lukier: Wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Polać pączki.


10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)