sobota, 7 maja 2016

Schab pod pieczarkową pierzynką

Pyszne danie, które z powodzeniem można zaserwować nawet podczas uroczystego obiadu. Dodatkowym atutem jest to, że można je szybko przygotować nie tracąc czasu na stanie przy kuchence.




4 plastry schabu bez kości
5-6 pieczarek
ząbek czosnku
15 dag żółtego sera
2 czubate łyżki majonezu
sól himalajska
pieprz świeżo zmielony
2 łyżki oleju
łyżka siekanej natki pietruszki




Mięso umyć i osuszyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, przesmażyć na łyżce oleju, pod koniec dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Doprawić pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.

Ser zetrzeć na tarce, 2 łyżki odłożyć, resztę wymieszać z majonezem. Schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju. Na każdym kawałku położyć pieczarki i po łyżce majonezu z serem. Całość posypać startym serem. Naczynie przykryć i całość piec ok 45 minut w 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.




8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł :D Wygląda niezwykle apetycznie. Kiedyś przetestuję to danie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne, u nas w domu wszystkie dania z pieczarkami zyskują uznanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wypróbowałam przepis,pyyyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)