wtorek, 5 kwietnia 2016

Kurczak z rosołu w chrupiącej panierce

Udka z rosołu wcale nie muszą być nudne. My bardzo lubimy takie z chrupiącą skórką więc tym razem postanowiłam je przygotować właśnie w ten sposób. Wyszły pyszne, polecam :)

Obiad podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice.






3 ugotowane udka z rosołu

Panierka: 
szkl bułki tartej
2 jajka
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
odrobina pieprzu

olej rzepakowy do smażenia




Przygotować panierkę. W jednej miseczce rozbełtać jajka z papryką i pieprzem. Do drugiej przesypać mąkę, do trzeciej bułkę tartą. Udka po wyjęciu z rosołu dobrze odsączyć. Panierować najpierw z mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni dobrze rozgrzać olej, smażyć udka z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawać np. z ziemniaczkami i miksem sałat, posypane szczypiorkiem.

10 komentarzy:

  1. Na takie pyszne udka, to ja zawsze chętna, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jeszcze nie robiłam...zawsze przyprawiam i odgrzewam w piekarniku, muszę wypróbować Twój pomysł przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zwykle odsmażałam na oleju ale bez panierki. Teraz jednak będę tak robiła :)

      Usuń
  3. Asiu bardzo fajny pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego kurczaka bardzo lubimy a na dodatek kojarzy nam się z rodzinnym domem. Mama często smażyła go na niedzielny obiad. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)