sobota, 21 listopada 2015

Twarożek z jogurtów greckich

Ostatnio w internecie wypatrzyłam jak w łatwy sposób można zrobić domowy twarożek. Pomysł jest banalnie prosty, wystarczy jeden składnik aby otrzymać wspaniały i przepyszny twarożek. Jest on niewątpliwie najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Wam też polecam. Nie ma bowiem nic lepszego jak świeży serek z chrupiącą bułeczką na śniadanie.



2 duże jogurty typu greckiego
szczypta soli
gaza 1x1m




Jogurty mieszamy ze szczyptą soli. Na garnku kładziemy sito, na nim gazę złożoną cztery razy. Wylewamy jogurty. Zbieramy końce gazy i wiążemy. Odstawiamy do lodówki. Po dwóch dniach otrzymamy kremowy twarożek do smarowania pieczywa. Trzymany o 1-2 dni dłużej będzie trochę twardszy.

Do tego twarożku można dodawać ulubione zioła. Otrzymamy w ten sposób za każdym razem inny ulubiony smak.




10 komentarzy:

  1. Smakowity :) ja wczoraj tak ubijałam kremówkę że aż masło mi się zrobiło , pyszne takie swoje :) pozdrawiam Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu ja czasami celowo tak ubijam śmietankę aby otrzymać masło. Nie ma jak swoje :)

      Usuń
  2. Swietny twarożek, też robię taki domowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł na twarożek jest super i my sobie taki właśnie zrobimy:) dziękujemy za podpowiedź i pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dajcie znać czy Wam tez tak posmakuje ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Faktycznie jest pyszny, już od dawna go robię. Świetny jest do sernika. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. What a great idea! Basia from Sydney

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę koniecznie zrobić ten twarożek, wygląda bajecznie, kremowo Jolka

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zrobiłam zobaczymy czy się uda

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)