niedziela, 30 listopada 2014

Szyszka

Niektórzy z Was na pewno myślą już o świętach i o tym jakie słodkości przygotować dla rodziny i gości. Dzisiaj proponuję Wam zwykły blok czekoladowy w niezwykłej odsłonie. Na pewno zachwyci wszystkich gości i będzie świetną, naturalną ozdobą świątecznego stołu.
Przypominam również o konkursie! Szczegóły tutaj



3/4 kostki margaryny
3/4 szkl wody
1 szkl cukru
3 szkl mleka w proszku
4 łyżki kakao
300g herbatników
50g płatków migdałów
100g rodzynków
4 łyżki rumu

200g całych migdałów




W garnku zagotować wodę, dodać margarynę i cukier. Gotować, mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Dodać mleko w proszku, kakao i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do ciepłej masy wsypać rodzynki, płatki migdałów i drobno pokruszone herbatniki. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części i przełożyć na papier do pieczenia. Uformować mokrymi dłońmi 2 łezki a następnie zaczynając od węższej strony przyklejać migdały aby wyglądem przypominały szyszkę. Schłodzić i podawać udekorowane gałązką choinki.

Przepis możecie znaleźć w aktualnym wydaniu Kulinarnych Hitów.




zBLOGowani.pl
Świąteczne słodkości!

23 komentarze:

  1. jaka piękna szyszka! przygotuję taką na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam w takim razie do wzięcia udziału w konkursie :)

      Usuń
  2. robiłam z bloku wielkanocne jajka, Ty masz extra pomysł na bożonarodzeniową dekorację - super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysl :) cos nowego !!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda imponująco! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  5. zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna ta szyszka, ja jednak chyba zostanę przy ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna szyszka :) Zapewne też bardzo smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł! i wygląda tak pyszniutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Łoł toż to prawdziwa SZYCHA a nie szyszka:D fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Wam za miłe słowa :) Pozdrawiam i zapraszam na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda, wspaniała ozdoba stołu

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy, smaczny pomysł- dla łasuchów słodkości:) brawo Asieńko ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam.Czy moznaby zrobic z bloku czekoladowego male szyszki?Takie na 6 cm wysokie i 5cm szerokie u podstawy? Czy zdazylabym poupychac "platki" z migdalow dookola zanim stezeja i beda za twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można zrobić takie małe szyszki, ale aby płatki migdałów łatwo się wbijały, należy zrobić to dość szybko kiedy masa jest jeszcze lekko ciepła. Im zimniejsza masa tym twardsza. Przy dodawaniu herbatników do masy zrób to stopniowo, pilnując aby masa nie zrobiła sie zbyt gęsta i twarda.

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)