środa, 2 lipca 2014

Torcik malinowo-kokosowy

Rozpoczyna się sezon na maliny. Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszny torcik z mleczka kokosowego i malin. Zrobiłam go rok temu na swoje imieniny i chyba nie muszę mówić, że zniknął z talerzyków szybciej niż się na nich pojawił :) Bardzo mnie to cieszyło, tym bardziej, że zrobiłam go wg własnego pomysłu.
Maliny to samo zdrowie więc warto korzystać z tych pysznych owoców i przygotować coś pysznego. Choćby takie łatwe i nieskomplikowane ciacho do kawy :) Smacznego :)




Spód:
100g herbatników
1/2 kostki masła

Masa:
400ml mleczka kokosowego
1 szkl mleka
6 łyżeczek żelatyny
3 czubate łyżeczki cukru pudru

ok 400g malin
galaretka malinowa




Spód: Ciastka rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wysypać na spód małej tortownicy (18cm) i mocno przyklepać. Odstawić do lodówki.

Masa: Mleko doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w nim żelatynę i ostudzić. Wymieszać z mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem. Na spodzie herbatnikowym ułożyć część malin, zalać masą kokosową i odstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody, ostudzić. Na torciku ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia.

Rada: Aby maliny nie pływały należy zalać je ostrożnie lekko tężejącą galaretką


Torcik ten zyskał uznanie użytkowników Przyślij Przepis.  
Lato w pełni!

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)