niedziela, 12 stycznia 2014

Czeko-mak

Pyszne, wilgotne makowe ciasto naszpikowane orzechami i bakaliami. Polane czekoladą to po prostu niebo w gębie :)
Polecam do kawki :)




Ciasto:
puszka masy makowej( 850g)
6 jajek
100g margaryny
100g siekanych orzechów
100g owoców kandyzowanych
150g mlecznej czekolady

Polewa:
gorzka czekolada
50g masła

Dekoracja:
połówki orzechów włoskich
siekane migdały



Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku, odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę i orzechy siekamy. Do miski przekładamy masę makową i miksując na najmniejszych obrotach miksera wbijamy po 1 jajku. Gdy jajka dobrze połączą się z makiem, dodajemy, orzechy, owoce kandyzowane, czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy. Tortownicę (24cm) smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki posypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach (do tzw suchego patyczka) Ciasto studzimy, najlepiej schłodzić przez kilka godzin.



Polewa: masło rozpuścić w rondelku, do gorącego dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i udekorować orzechami i migdałami.

7 komentarzy:

  1. Robiłam niedawno podobne;) Zniknęło w mig;):)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto nedzoe moim debiutem... Mam jednak pytanko- w cieście ma byc masło czy margaryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W cieście ma być margaryna, choć możesz zastąpić je masłem ;) Powodzenia :)

      Usuń
  3. Mam pytanko czy zamiast mlecznej mogę użyć gorzkiej czekolady?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)