wtorek, 26 listopada 2013

Pierniczki

Myślicie już o Świętach? Jeśli planujecie upiec pierniczki polecam Wam ten przepis. Jest łatwy a zapach podczas pieczenia cudowny :) Pierniczki można spokojnie upiec dużo wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Przepis ten znajdziecie również w najnowszym numerze Przyślij Przepis (grudzień 2013r.)



Ciasto na pierniczki:

50 dag mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 jajko
5 łyżeczek przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka sody
2 łyżki kakao

Dekoracja:
lukier (przepis tutaj)
kolorowe pisaki cukrowe
cukiereczki ozdobne


Wszystkie składniki dokładnie posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Pierniczki można piec od razu ale też można odstawić do lodówki i upiec w późniejszym terminie. Moje ciasto leżało w lodówce dobę.
Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty pierniczków.





Układać na posmarowanej masłem blaszce. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić i dekorować wg uznania.

Rady:
-jeśli mód nie jest płynny można go wcześniej podgrzać z masłem i ostudzony dodać do reszty składników ciasta
- pierniki układać w dużych odległościach gdyż rosną
- pierniczki nadają się do jedzenia po kilku dniach od upieczenia
- przechowywać w szczelnym pojemniku
- aby szybciej zmiękły do pojemnika można dać kawałek jabłka, wtedy pierniczki wchłoną z niego wilgoć i będą miękkie

Publikacja w Przyślij Przepis



7 komentarzy:

  1. W najbliższy weekend muszę się zabrać za pierniczki wreszcie, bo do Świąt coraz bliżej :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam już nastawiony piernik staropolski. Nigdy go nie robiłam i jestem bardzo ciekawa jak mi wyjdzie ;) Ale pierniczki upieke w połowie grudnia bo obawiam się , że do Świąt braknie ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez własnoręcznie upieczonych pierniczków nie ma choinki, ani świąt.
    Twoje wyglądają apetycznie i są dekoracyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuję Morgana :) My z córeczką tak właśnie spędzamy czas przedświąteczny. Pieczemy i dekorujemy pierniczki i inne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzisiaj piekę;) super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierniczki upieczone, włożyłam do nich kawałek skórki z jabłka i już są mięciutkie :) Co najgorsze rodzina się już nimi zajada i obawiam się że do Świąt może braknąć :D
    anka1988

    OdpowiedzUsuń
  7. super biore sie wiec za pieczenie za tydzien.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)