piątek, 8 grudnia 2017

Keks "ważony"

Przepis mam od koleżanki. Dzięki kolorowym kandyzowanym ananasom ciasto wygląda bardzo efektownie. Przepis bardzo łatwo zapamiętać gdyż składa się tylko z 4 składników a wszystkie ważą tyle co jajka. Z podanych proporcji wychodzi 1 keksówka ciasta.
 Polecam nie tylko na święta :)



 4 duże jajka (ok 260g)
cukier -tyle ile ważą jajka
mąka-tyle ile ważą jajka
bakalie (u mnie kandyzowane ananasy)-tyle ile ważą jajka
cukier puder do posypania 



Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę, zmiksować (zrobią się grudki ale to nic nie szkodzi). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec dodać bakalie.
Keksówkę (27x8cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-50 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


zBLOGowani.pl

4 komentarze:

  1. jaki jaśniutki i kolorowy :) przyciąga uwagę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu zrobiłaś piękny keks. Lubię w tych ciastach, gdy te owocki kandyzowane chrupią podczas jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)