Przepis mam od koleżanki. Dzięki kolorowym kandyzowanym ananasom ciasto
wygląda bardzo efektownie. Przepis bardzo łatwo zapamiętać gdyż składa
się tylko z 4 składników a wszystkie ważą tyle co jajka. Z podanych
proporcji wychodzi 1 keksówka ciasta.
Polecam nie tylko na święta :)
4 duże jajka (ok 260g)
cukier -tyle ile ważą jajka
mąka-tyle ile ważą jajka
bakalie (u mnie kandyzowane ananasy)-tyle ile ważą jajka
cukier puder do posypania
cukier -tyle ile ważą jajka
mąka-tyle ile ważą jajka
bakalie (u mnie kandyzowane ananasy)-tyle ile ważą jajka
cukier puder do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę, zmiksować (zrobią się grudki ale to nic nie szkodzi). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec dodać bakalie.
Keksówkę (27x8cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-50 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
jaki jaśniutki i kolorowy :) przyciąga uwagę:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :D
OdpowiedzUsuńJoasiu zrobiłaś piękny keks. Lubię w tych ciastach, gdy te owocki kandyzowane chrupią podczas jedzenia :)
OdpowiedzUsuń