wtorek, 26 grudnia 2017

Chatka Puchatka

Przepyszny serowy deser bez pieczenia. Nie tylko dobrze smakuje ale też pięknie prezentuje się na stole.
Może wydawać się trochę trudny do zrobienia ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. W razie potrzeby można poprosić kogoś do pomocy przy składaniu herbatników.




Masa serowa: 
750 g twarogu półtłustego
250 g masła
1 szkl cukru pudru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

36 herbatników
czerwona galaretka

Polewa:
50 g masła
4 łyżki cukru
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody

Dekoracja:
migdały
wiórki kokosowe



Dzień wcześniej przygotować galaretkę, zostawić do zastygnięcia w płaskim szerokim naczyniu.

Masa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg trzykrotnie zmielić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. następnie nadal miksując dodawać po łyżce twarogu. Utartą masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej ekstrakt waniliowy.


Na folii aluminiowej ułożyć 3 rzędy po 6 herbatników (zdjęcie). Smarujemy masę kakaową, układamy kolejną warstwę herbatników. Środkowy rząd można ułożyć w sposób pokazany na zdjęciu, chatka będzie łatwiej się składać. Na środku ułożyć paski galaretki.
Teraz, podnosząc boczne herbatniki od spodu za pomocą folii, składamy chatkę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Polewa: Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Po kilku minutach podgrzać aż się rozpuści. Masło, cukier, kakao roztopić, dodać żelatynę i wymieszać. Polać chatkę, udekorować migdałami i posypać wiórkami. Odstawić do stężenia.


10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)