Przepyszny serowy deser bez pieczenia. Nie tylko dobrze smakuje ale też pięknie prezentuje się na stole.
Może wydawać się trochę trudny do zrobienia ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. W razie potrzeby można poprosić kogoś do pomocy przy składaniu herbatników.
Masa serowa:
750 g twarogu półtłustego
250 g masła
1 szkl cukru pudru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
36 herbatników
czerwona galaretka
Polewa:
50 g masła
4 łyżki cukru
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
Dekoracja:
migdały
wiórki kokosowe
Dzień wcześniej przygotować galaretkę, zostawić do zastygnięcia w płaskim szerokim naczyniu.
Masa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg trzykrotnie zmielić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. następnie nadal miksując dodawać po łyżce twarogu. Utartą masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej ekstrakt waniliowy.
Na folii aluminiowej ułożyć 3 rzędy po 6 herbatników (zdjęcie). Smarujemy masę kakaową, układamy kolejną warstwę herbatników. Środkowy rząd można ułożyć w sposób pokazany na zdjęciu, chatka będzie łatwiej się składać. Na środku ułożyć paski galaretki.
Teraz, podnosząc boczne herbatniki od spodu za pomocą folii, składamy chatkę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Polewa: Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Po kilku minutach podgrzać aż się rozpuści. Masło, cukier, kakao roztopić, dodać żelatynę i wymieszać. Polać chatkę, udekorować migdałami i posypać wiórkami. Odstawić do stężenia.
Uwielbiam Twoje przepisy, miałam robić makowiec, a chyba zrobię chatkę puchatka :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że korzystacie z moich przepisów 😊
Usuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
Usuńod dawna mam chęć na to ciasto, może wreszcie po nowym roku uda mi się zrobić
OdpowiedzUsuńKoniecznie 😊
UsuńJoasiu Twoja chatka wygląda pysznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu ☺
UsuńMniam, to mój smakołyk z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńSuper ☺
Usuń