niedziela, 17 grudnia 2017

Dyniowe babeczki z kremem czekoladowo-pierniczkowym

Jeszcze tylko tydzień do świąt a u mnie już czuje się ten cudowny klimat. 
Do kawy upiekłam z Oliwką przepyszne, mięciutkie babeczki dyniowe z dodatkiem kremu z nutelli i pierniczków. Wyszły nieziemsko pyszne, delikatne i puszyste. Nie tylko dzieci się nimi zajadały ale także dorosłym bardzo posmakowały :)



Babeczki dyniowe:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
170 g cukru
szklanka pure z dyni
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 ml mleka
140 g rozpuszczonego masła (przestudzone)

Krem:
500 ml śmietanki 30%
śmietan fix
3 łyżki nutelli
4 pierniczki bez nadzienia

Dekoracja:
tabliczka gorzkiej czekolady
1 lizak biało-czerwony



Babeczki: W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką.
Do papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Babeczki piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Krem: Zimną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem, dodać nutellę i dokładnie wymieszać. Pierniczki rozkruszyć w blenderze, wymieszać z masą. Szprycą z okrągłą końcówką nakładać na babeczki.

Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do worka cukierniczego z końcówką o bardzo małym otworze. Lizaka drobno rozkruszyć np. za pomocą tłuczka do mięsa. Na dużej desce rozłożyć papier do pieczenia, w pewnych odstępach położyć patyczki do szaszłyków. Na nich "rysować" czekoladą gwiazdki. Warstwa czekolady powinna być gruba aby się później nie łamały. Gwiazdki posypać pokruszonym lizakiem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem wbić do babeczek.

Przechowywać w lodówce.

6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)