niedziela, 10 grudnia 2017

Babeczki z makiem

Bardzo często podczas przygotowań do świąt zostaje trochę masy makowej. Z powodzeniem można upiec wtedy takie muffinki. Będą nie tylko cieszyły oko ale i podniebienia największych smakoszy.
Nie znam nikogo kto by nie lubił tych słodkich babeczek. 
Wam też polecam :)



Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki domowego cukru waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
szczypta soli

ok 300 g masy makowej z bakaliami

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji



Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Łyżką nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Na środek nałożyć po 1 łyżeczce masy makowej, lekko wciskając ją w ciasto.
Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić, polać lukrem i posypać skórką pomarańczy.

Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody.



zBLOGowani.pl

7 komentarzy:

  1. Pyszniutkie babeczki, w sam raz na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Gosiu, tak na święta idealne :)

      Usuń
  2. Muszą byc pyszne, wygladają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzikęi Marta, uwierz na słowo- są pyszne :)

      Usuń
  3. Babeczki bardzo lubię, mak również, więc makowe babeczki sa dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)