Niezwykle efektowny sposób podania makowca drożdżowego. Robi furorę wśród gości przy świątecznym stole.
Może wydaje się trudna do zrobienia ale wcale taka nie jest. Przekonajcie się sami :)
Ciasto drożdżowe:
1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
500 g mąki
szczypta soli
70g masła
1 jajko
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
500 g mąki
szczypta soli
70g masła
1 jajko
300 g masy makowej np. z tego przepisu
jajko do posmarowania
Lukier:
2 szkl cukru pudru
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier.
Ciasto
drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól,
wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego
rozpuszczenia, przestudzić aby było ciepłe a nie gorące. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i
wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60
minut do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm. Masę makową podzielić na 3 części. Na dużej blaszce piekarnikowej rozłożyć papier do pieczenia. Na nim układać kolejno rozwałkowane ciasto, smarować 1/3 masy. Ostatnią warstwą jest ciasto. Brzegi lekko docisnąć. Na środku koła położyć szklankę i za pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 16 równych części. Każdy kawałek okręcić 3 razy. Robić to na przemian, jeden w prawo a drugi w lewo. Zlepiać ze sobą po dwa sąsiadujące kawałki, końce zawijając pod spód. Gwiazdę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec ok 25 minut, do zarumienienia. Ostudzić.
Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm. Masę makową podzielić na 3 części. Na dużej blaszce piekarnikowej rozłożyć papier do pieczenia. Na nim układać kolejno rozwałkowane ciasto, smarować 1/3 masy. Ostatnią warstwą jest ciasto. Brzegi lekko docisnąć. Na środku koła położyć szklankę i za pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 16 równych części. Każdy kawałek okręcić 3 razy. Robić to na przemian, jeden w prawo a drugi w lewo. Zlepiać ze sobą po dwa sąsiadujące kawałki, końce zawijając pod spód. Gwiazdę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec ok 25 minut, do zarumienienia. Ostudzić.
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier.
Lukrem polać gwiazdę.
Gwiazdka prezentują się obłędnie :) Zjadłabym z wielką przyjemnością duży kawałek :)
OdpowiedzUsuńTaka gwiazdka na świątecznym stole, na pewno przykuje uwagę gości :)
OdpowiedzUsuńJestem tego pewna, że tak będzie :)
UsuńGwiazda jak z obrazka, ślicznie wyszła :)
OdpowiedzUsuńale ładna ;)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńAsieńko!
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie u Ciebie:)
Kochana!
Już dziś przybiegłam do Ciebie z serdecznymi życzeniami świątecznymi:)
Pełnych dobra, miłości, radości Świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i Bliskich:
życzy Morgana z rodzinką
Bardzo dziękuję Morgano za życzenia :) spokojnych Świąt!
UsuńWspaniale wygląda, muszę w końcu taką upiec :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńPodziwiam talentu, kiedys probowalam ja zrobic i nie wyszla taka piekna. Ciasto sie polepilo, zanim je okrecilam. Slicznie Ci wyszlo, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ale myślę, że była to nie twoja wina ale zbyt luźnego ciasta. Wypróbuj może z tym przepisem ;)
UsuńTo jedno z najbardziej efektownych ciast, które robi karierę w internecie w ostatnich latach - i trudno się dziwić! :). Fajnie, że można je upiec na przykład również z czekoladą czy orzechami. Twoja gwiazda wygląda pysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Bardzo :)
UsuńGwiazda przepiękna i pewnie równie pyszna :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł 👍 Szkoda, że już po świetach. Zapiszę przepis na kolejne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń