czwartek, 21 grudnia 2017

Barszczyk czerwony z uszkami

Bez barszczu czerwonego z uszkami nie wyobrażam sobie Wigilii. Każdy na pewno ma swój ulubiony, rodzinny przepis. Ja podaję swój sposób przygotowania tego świątecznego dania. U mnie w domu wywar na barszcz robi się na mięsie wołowym ale jeśli chcecie możecie je pominąć i ugotować równie pyszny wywar na samych warzywach. Pamiętajcie, że woda z grzybów dodaje barszczykowi cudownego smaku i aromatu :)


"Uszka"

Ciasto:
2-2,5 szkl mąki pszennej
1 szk gorącej wody
1 łyżka oleju

Farsz:
30 dag pieczarek
cebula
2 spore garści suszonych grzybów
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Farsz: Dzień wcześniej suszone grzyby zalać gorącą wodą aby tylko je przykryła i odstawić na całą noc do namoczenia. Na drugi dzień grzybki odcedzić (wodę zachować do barszczu) i posiekać razem z cebulą w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na większej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i grzyby. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż cały płyn wyparuje. W razie konieczności można dodać do farszu 1-2 łyżeczki bułki tartej aby nie był zbyt wodnisty. Farsz przyprawić do smaku i ostudzić.

Ciasto: Do większej miski przesiać 2 szkl mąki, dodać olej i wlewać gorącą wodę, mieszając łyżką aby się nie oparzyć. Po chwili zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 20 minut aby odpoczęło. Rozwałkować na cienki placek, kieliszkiem  (śr.4,5- 5 cm) wykrawać kółka i nakładać farsz. Zlepiać uszka. Uszka gotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić.



"Barszczyk"

1 kg buraków
2 marchewki
korzeń pietruszki
(ew. 1/2 kg wołowiny na rosół, np. pręga)
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
woda z moczenia grzybów
łyżka majeranku
sól, pieprz
2 łyżki octu

W garnku zagotować 3 l wody (jeśli chcemy wywar mięsny to wodę zagotowujemy z wołowiną). Wrzucić obrane i grubo pokrojone warzywa, przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości (ok 1-1,5 godz). Przecedzić, dolać wodę z grzybów, majeranek i ocet. Doprowadzić do wrzenia.

Uszka podawać z barszczykiem posypane natką pietruszki.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam barszczy, a z uszkami to już poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały :) Uwielbiam barszcz z uszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie :) Magicznych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas barszczu sie nie jadło zawsze grzybowa. Radosnych świat

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)