środa, 2 listopada 2016

Pałki z kurczaka miodowo-paprykowe z pyszną sałatką

W dzisiejszym, trochę zabieganym świecie dbam o to aby wspólne, niedzielne posiłki były zdrowe a zarazem pyszne. Cała rodzinka uwielbia kurczaka więc tym razem przygotowałam go w wersji miodowo-paprykowej. Już podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się wspaniały zapach aromatycznego mięsa, który zwabia wszystkich domowników do kuchni.
Soczyste mięso podałam z pyszną, kolorową sałatką przygotowaną z niezwykłą dbałością o każdy szczegół. Dodatkowym atutem jest to, że bardzo ładnie prezentuje się na talerzu  #Ambition.
 Uważam bowiem, że danie powinniśmy jeść najpierw oczami ;)





Pałki z kurczaka:
1 kg pałek z kurczaka
3 łyżki keczupu pikantnego
łyżka miodu
łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej 
łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego

Sałatka:
op. miksu sałat
mała czerwona cebulka
20 dag żółtych pomidorków 
1 szkl zielonych oliwek
3-4 łyżki prażonych ziaren (słonecznik, pini, dynia)
3 łyżki oliwy z oliwek




Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę. Wymieszać keczup, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą, miód i czosnek granulowany. Marynata natrzeć mięso i odstawić do lodówki na ok 2 godziny.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki kurczaka, polać całą marynata i posypać liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykryć i wstawić do piekarnika na ok 50 minut. 10 minut pod koniec pieczenia odkryć aby się przyrumieniły.

Gorące pałki z kurczaka podajemy z sałatką. Na sałacie z dbałością układamy pomidorki, oliwki, posypujemy piórkami czerwonej cebulki i prażonymi ziarnami. Sałatę polewamy odrobiną oliwy z oliwek.




Dla Czytelników bloga czeka zniżka 10% w sklepie Dajar na hasło: ZDROWE-GOTOWANIE.


12 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)