niedziela, 30 października 2016

Kotleciki jajeczno-jaglane z sałatką

Pyszne, zdrowe i delikatne kotleciki. Będą idealne dla dzieci jak również jako lunch do pracy. 
Ja podałam je z miksem sałat z oliwkami i pomidorkami.
Z tej porcji wyjdzie ok. 10 kotlecików.




Kotleciki:
woreczek kaszy jaglanej (100g)
5 jaj ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia



Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce, dodać kaszę, surowe jajko i doprawić do smaku. Dodać tyle bułki tartej aby można było łatwo formować kotleciki. Łyżką nakładać masę i formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron.



12 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu !
    Smaczne, proste, szybkie w wykonaniu i zdrowe:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne kotleciki Asiu i takie złociste , mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie tradycyjne jajeczno, jaglane kotleciki! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

    OdpowiedzUsuń
  5. takie kotleciki są bardzo pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. zdrowe i apetyczne :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)