niedziela, 23 października 2016

Odrywane drożdżówki dyniowo-cynamonowe

Uwielbiam ciasto drożdżowe a w połączeniu z dynią jest dla mnie po prostu wspaniałe! Ten piękny żółciutki kolor i cudowny zapach cynamonu sprawia, że chce się sięgać po następną ;) 
Uwielbiam karmić moich bliskich i dbam aby w leniwy niedzielny poranek podać im coś wyjątkowego i pysznego. 
Drożdżóweczki powstały z dbałością o piękny wygląd i cudowny smak :)
W połączeniu z kubkiem kakao lub mleka będą pyszną propozycją na weekendowe śniadanie w rodzinnym gronie.
Wpis bierze udział w akcji:
#Ambition


Jeśli jeszcze nie przygotowaliście sobie zapasu puree z dyni to koniecznie to nadróbcie. Przepis na purre znajdziecie tutaj.





Ciasto drożdżowe:
2,5 szkl mąki pszennej
łyżeczka soli
1/4 szkl cukru
op. drożdży instant (7g)
3/4 szkl puree z dyni
1/2 szkl ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła

Nadzienie:
1 szkl cukru trzcinowego
łyżka cynamonu
3 łyżki rozpuszczonego masła

jajko do posmarowania
lukier




Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie: rozpuszczone masło wymieszać z cynamonem i cukrem.

Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 1cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokroić na 9 równych części. Tortownicę (26cm) posmarować margaryną i ułożyć w niej drożdżówki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec ok 25-30 minut w 180 stopniach
Ostudzone drożdżówki można polać lukrem.




Dla Czytelników bloga czeka zniżka 10% w sklepie Dajar na hasło: ZDROWE-GOTOWANIE.





14 komentarzy:

  1. Jak fajnie to wygląda! :) Zapraszam na kluski dyniowe! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj
    Joasiu- smaki idealne na jesienny czas:)
    Cieplutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam drożdżowe z dynią za piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne już sobie wyobrażam ich smak

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i kolorowe, takie jedzonko kocham najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo Wam dziękuję za miłe wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjnie wygladają, uwielbiam takie wypieki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)