Uwielbiam ciasto drożdżowe a w połączeniu z dynią jest dla mnie po prostu wspaniałe! Ten piękny żółciutki kolor i cudowny zapach cynamonu sprawia, że chce się sięgać po następną ;)
Uwielbiam karmić moich bliskich i dbam aby w leniwy niedzielny poranek podać im coś wyjątkowego i pysznego.
Drożdżóweczki powstały z dbałością o piękny wygląd i cudowny smak :)
W połączeniu z kubkiem kakao lub mleka będą pyszną propozycją na weekendowe śniadanie w rodzinnym gronie.
Uwielbiam karmić moich bliskich i dbam aby w leniwy niedzielny poranek podać im coś wyjątkowego i pysznego.
Drożdżóweczki powstały z dbałością o piękny wygląd i cudowny smak :)
W połączeniu z kubkiem kakao lub mleka będą pyszną propozycją na weekendowe śniadanie w rodzinnym gronie.
Wpis bierze udział w akcji:
#Ambition
Jeśli jeszcze nie przygotowaliście sobie zapasu puree z dyni to koniecznie to nadróbcie. Przepis na purre znajdziecie tutaj.
#Ambition
Jeśli jeszcze nie przygotowaliście sobie zapasu puree z dyni to koniecznie to nadróbcie. Przepis na purre znajdziecie tutaj.
Ciasto drożdżowe:
2,5 szkl mąki pszennej
łyżeczka soli
1/4 szkl cukru
op. drożdży instant (7g)
3/4 szkl puree z dyni
1/2 szkl ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła
Nadzienie:
1 szkl cukru trzcinowego
łyżka cynamonu
3 łyżki rozpuszczonego masła
jajko do posmarowania
lukier
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie: rozpuszczone masło wymieszać z cynamonem i cukrem.
Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 1cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokroić na 9 równych części. Tortownicę (26cm) posmarować margaryną i ułożyć w niej drożdżówki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec ok 25-30 minut w 180 stopniach
Ostudzone drożdżówki można polać lukrem.
Dla Czytelników bloga czeka zniżka 10% w sklepie Dajar na hasło: ZDROWE-GOTOWANIE.
Jak fajnie to wygląda! :) Zapraszam na kluski dyniowe! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje to ciasto, fajne
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńJoasiu- smaki idealne na jesienny czas:)
Cieplutko pozdrawiam:)
kolor rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe z dynią za piękny kolor!
OdpowiedzUsuńCudowne już sobie wyobrażam ich smak
OdpowiedzUsuńOj to moje klimaty - piękne!
OdpowiedzUsuńPyszne i kolorowe, takie jedzonko kocham najbardziej! :)
OdpowiedzUsuńApetyczne słodkości :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńświetne drożdżóweczki
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję za miłe wpisy :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygladają, uwielbiam takie wypieki
OdpowiedzUsuń