Langosze to tradycyjne węgierskie placki przygotowane z ciasta drożdżowego z
dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem
czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania.
Moja Oliwka
twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;)
Ciasto na langosze:
500g mąki pszennej
14 g drożdży instant (2 op.)
3 płaskie łyżki cukru
łyżeczka soli
200 g ugotowanych ziemniaków
ok 400 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
Sos czosnkowy:
1/2 szkl gęstej kwaśnej śmietany
1/2 szkl majonezu
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok 15-20 dag sera żółtego
olej do głębokiego smażenia
500g mąki pszennej
14 g drożdży instant (2 op.)
3 płaskie łyżki cukru
łyżeczka soli
200 g ugotowanych ziemniaków
ok 400 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
Sos czosnkowy:
1/2 szkl gęstej kwaśnej śmietany
1/2 szkl majonezu
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok 15-20 dag sera żółtego
olej do głębokiego smażenia
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Wymieszać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do mąki. Wlać olej i tyle ciepłego mleka aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Sos czosnkowy: śmietanę wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku i odstawić aby smaki się przegryzły.
Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 7-8 części. Każdy kawałek rozwałkować na ok 1cm placuszek. W szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć pojedynczo placuszki z obu stron na rumiany kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Langosze podawać z sosem i posypane startym żółtym serem.
Super :-) muszę kiedyś je zrobić bo lubię ich smak :-)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś je zrobić :) Kuszące
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie :)
UsuńAsieńko ale pyszności :) mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper placuszki, muszę kiedyś wypróbować, bo wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńmozna je upiec w inny sposob zamiast oleju?
OdpowiedzUsuńhmm... na pewno upieką się w piekarniku ale to już nie będzie to samo ;)
UsuńSą pyszne jadłam je na Węgrzech :)
OdpowiedzUsuńRobiłam są przepyszne
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńJadłam kiedyś na Słowacji.Nie wiem czy właśnie takie,ale wiem ,że mi bardzo smakowały.Na pewno zrobię.Super wyglądają.
OdpowiedzUsuńMyślę, że te też Ci posmakują :)
UsuńJeszcze nie robiła, ale zachęca do spróbowania.
OdpowiedzUsuńjadlam na Wegrzech sa pyszne ,a teraz wlanie moje czekaja na pieczenie,,,,, mniam
OdpowiedzUsuńMoje wyszly przepyszne smakowaly znajomym :)
OdpowiedzUsuńJutro zrobię z sosem mięsnym poz
OdpowiedzUsuńRobiłam, smakują trochę jak kluski parowe odsmażane. Dobre-polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
Usuń