Pyszne, pachnące cynamonem i orzechami drożdżówki. Jest przy nich trochę
zabawy ale tylko wydają się być trudne do zrobienia. Naprawdę warto je upiec :)
(Przepis znaleziony kiedyś w internecie ale już nie pamiętam strony)
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7g drożdży instant
szczypta soli
6 łyżek cukru pudru
jajko
250 ml ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
100g mielonych orzechów
4 łyżki cukru brązowego
70 ml mleka 50 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
500 g mąki pszennej
7g drożdży instant
szczypta soli
6 łyżek cukru pudru
jajko
250 ml ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
100g mielonych orzechów
4 łyżki cukru brązowego
70 ml mleka 50 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie: Orzechy wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić z mlekiem i gorącym zalać orzechy. Wymieszać i ostudzić.
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać jajko, rozpuszczone masło (ciepłe, nie gorące!) i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na prostokąt ok. 25x45 cm. Posmarować połową nadzienia.
Złożyć 1/3 część dłuższego boku a następnie nałożyć na to pozostałą 1/3 część ciasta.
Podzielić na połowę a następnie każdą połówkę na 3 części. Każdy otrzymany pasek przecinamy na pół, nie nacinając do końca z jednej strony. Rozkładamy na długi pasek, który skręcamy w spirale i zwijamy w ślimaczka. Czynności powtarzamy z drugą połowa ciasta.
Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min. w ciepłe miejsce. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 190 st.
Studzimy, można polać polewą czekoladową lub lukrem.
kocham wszystko co drożdżowe, a te Twoje drożdżówki wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńależ one muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńGwarantuję, że są ;)
UsuńFantastyczne! Do szklanki mleka idealne :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńKupiłaś mnie w całości tymi drożdżówkami - szkoda, że takich nie można dostać w cukierni :)
OdpowiedzUsuńW takim razie pozostaje je tylko upiec ;))
UsuńUwielbiam wszystko co z orzechami :)
OdpowiedzUsuńAsiu drożdżówki prezentują się wspaniale :)
Dzięki Kasiu :)
UsuńAsiu drożdżówki wyglądają jak z piekarni mniam :* ale jestem pewna, że o niebo lepsze w smaku! Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńAle świetne drożdżówki, uwielbiam takie wypieki :D
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńMyy jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńAsia dzięki :)
UsuńJesienne bułeczki jak marzenie
OdpowiedzUsuńDziękuję Marta :)
UsuńAleż te drożdżówki wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFantastyczne są te bułeczki :D
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńAle cudeńka!
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
Usuń