wtorek, 18 października 2016

Babeczki marchewkowe z orzechami

Pyszne maleństwa, idealne na podwieczorek, do szkoły lub pracy. Dzięki marchewce są wilgotne, mają cudowny kolor i długo zachowują świeżość. 
Dodatkowym plusem jest to, że zrobisz je bardzo szybko :)




Składniki suche:
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki płatków owsianych
1/3 szkl siekanych orzechów włoskich

Składniki mokre:
3 jajka
3/4 szkl oleju
2 szkl startej na małych oczkach marchewki (ok 3 szt.)




W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. następnie wymieszać wszystkie do połączenia składników.
Ciasto nakładamy do papilotek lub silikonowych foremek na babeczki do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.



16 komentarzy:

  1. Całkiem fajne babeczki. Spróbuję wersji bezglutenowej, pewnie nie wyrosną tak pięknie, jak Twoje... ale to smak się liczy, nieprawdaż?

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być nieziemsko smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki mają piękny kolor...zachwycona jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś babeczki marchewkowe i uwielbiam :) następnym razem dodam orzechy :) pozdrawia Asiu :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu ale mi narobiłaś chęci na ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię dodawać marchewkę do słodkich wypieków. :) Z orzechami włoskimi brzmi wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie robiłam ciasta marchewkowego. Dzięki Asiu za przypomnienie :) pyszne Babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro rano będę piekła bardzo podobne babeczki, na urodziny marchewki w przedszkolu ;-)Myślę, że dzieciom będą smakowały... Jeśli wyjdą nam takie apetyczne, jak Twoje, to może nawet niejadki spróbują
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)