Taką nutellę robię już od kilku lat. Głównie ze względu na córkę, która nie przepada za tradycyjnymi powidłami. Tą nutellę wręcz uwielbia.
Jest doskonała do naleśników, deserów i ciast. Od razu proponuję zrobić z większej ilości bo gwarantuję, że wyjadana wprost ze słoiczka szybko będzie ubywać ze spiżarki ;)
Jest doskonała do naleśników, deserów i ciast. Od razu proponuję zrobić z większej ilości bo gwarantuję, że wyjadana wprost ze słoiczka szybko będzie ubywać ze spiżarki ;)
2,5 kg węgierek
1 kg cukru
15 dag kakao
20 dag orzechów włoskich mielonych
1 kg cukru
15 dag kakao
20 dag orzechów włoskich mielonych
ew. ziarenka z 1 laski wanilii
Wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa, dodać cukier i smażyć ok 2 godziny. Pod koniec smażenia dodać kakao, orzechy i ziarenka wanilii. Smażyć jeszcze przez ok 10 min. Gorące przełożyć do słoików. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Pycha!
OdpowiedzUsuńDzieki :)
UsuńCzy powiodła zgestnieja po ostygnieciu?
UsuńTak zgęstnieją
Usuńpodoba mi się dodatek orzechów :) ja robię z kakao i gorzką czekoladą :)
OdpowiedzUsuńJa lubię jak mi coś chrupie ;)))
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://roseaud.blogspot.com/
Dziękuję :)
Usuńjest 100 razy lepsza od tej sklepowej :)
OdpowiedzUsuńrobie taka ,ale bez orzechow teraz dodam
OdpowiedzUsuńPolecam, z orzechami jest jeszcze lepsza :)
Usuń