piątek, 16 września 2016

Chińskie danie z makaronem chow mein

Dzisiaj mam dla Was pyszne i szybkie do przygotowania danie z wieprzowiną po chińsku. Inspiracją był przepis z gazetki "Gotuj krok po kroku".





250 g makaronu chow mein
300 g schabu
1 czerwona i jedna żółta papryka
1/2 szkl kiełków fasoli mung
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
łyżka sezamu
2 młode dymki ze szczypiorem
sól, pieprz



Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojone w paseczki papryki, posiekane cebulki, wlać sos sojowy i przyprawę, chwilę smażyć.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Do dania na patelni wsypać kiełki fasoli i ugotowany makaron. Zamieszać i podgrzać całość jeszcze chwilę.
Porcje makaronu nakładać do miseczek, posypać sezamem i posiekanym szczypiorem.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam chińszczyznę, super danie Asiu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chińszczyzna to ja bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być bardzo pyszne bo wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie spróbować. Kocham takie orientalne dania. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Joasiu- chętnie poczęstowałabym się Twoim daniem. Wygląda smacznie:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)