Dzisiaj mam dla Was pyszne i szybkie do przygotowania danie z wieprzowiną po chińsku. Inspiracją był przepis z gazetki "Gotuj krok po kroku".
250 g makaronu chow mein
300 g schabu
1 czerwona i jedna żółta papryka
1/2 szkl kiełków fasoli mung
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
łyżka sezamu
2 młode dymki ze szczypiorem
sól, pieprz
Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano. Dodać pokrojone w paseczki papryki, posiekane cebulki, wlać sos sojowy i przyprawę, chwilę smażyć.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Do dania na patelni wsypać kiełki fasoli i ugotowany makaron. Zamieszać i podgrzać całość jeszcze chwilę.
Porcje makaronu nakładać do miseczek, posypać sezamem i posiekanym szczypiorem.
Uwielbiam chińszczyznę, super danie Asiu. :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam chińszczyznę :))
UsuńChińszczyzna to ja bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńFajny obiadek, pyszne danie
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo pyszne bo wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować. Kocham takie orientalne dania. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńJoasiu- chętnie poczęstowałabym się Twoim daniem. Wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pozdrawiam :)
UsuńO jaaak pysznie,uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń