Jest to moja pierwsza ale na pewno nie ostatnia tego typu tarta. Nie dość, że jest banalnie posta to smakuje rewelacyjnie. W prostocie siła!
Proponuję od razu zrobić dwie tarty ;) moja rozeszła się jeszcze ciepła w kilka chwil.
Ciasto kruche:
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
500 g śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
żółtko do posmarowania
2 łyżki cukru brązowego
cukier puder do posypania
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
500 g śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
żółtko do posmarowania
2 łyżki cukru brązowego
cukier puder do posypania
Ciasto: Mąkę, cukier i sól posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół usuwając pestki. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 5mm. Można w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Na środku ułożyć śliwki skórkami do spodu, zostawiając ok 5cm wolnego brzegu. Posypać cukrem i cynamonem. Brzegi zawinąć do środka. Posmarować żółtkiem i posypać cukrem.
Tartę piec ok 30 minut w 180 stopniach. ostudzić i posypać cukrem pudrem.
chyba bym całą zjadła, tak się smakowicie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNie jest za duza więc pewnie byś zmieściła ;))
UsuńPięknie przedstawione danie! Jestem pod bardzo wielkim wrażeniem :))
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńWyglada pysznie, chyba i ja spróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńdoskonała!
OdpowiedzUsuńZapisuje do wypróbowania, zawsze chciałam taka tartę upiec
OdpowiedzUsuńWypóbuj koniecznie, na pewno Ci posmakuje :)
UsuńOj Asiu-smaka mi narobiłaś-wygląda bajecznie....
OdpowiedzUsuńPyszności Asieńko:)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu :)
UsuńZrobiona, pycha😀Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że smakowała :)
Usuń