Tradycyjną szarlotkę wzbogaciłam o ananasa. Wyszła przepyszna.
Z filiżanką aromatycznej herbaty smakuje wyśmienicie.
Ciasto kruche:
500g mąki krupczatki
250g margaryny
2/3 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
2kg jabłek szara reneta
ok 3-4 łyżki cukru
ew. cynamon do smaku
puszka ananasa
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania
500g mąki krupczatki
250g margaryny
2/3 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
2kg jabłek szara reneta
ok 3-4 łyżki cukru
ew. cynamon do smaku
puszka ananasa
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania
Ciasto: Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia posiekać z margaryną. Wbić jajko, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki a drugą do zamrażalnika na godzinę. Blaszkę (20x30cm) wylepić ciastem z lodówki, ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasa dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Odlać sok z jabłek. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cukrem i ananasem. Na jabłka zetrzeć na tarce zmrożone ciasto. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Pięknie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu ale apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, musi byc przepyszna
OdpowiedzUsuńciekawa odmiana od tradycyjnej szarlotki, którą uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować ;)
UsuńOd razu widać że pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNieskromnie przyznam, ze takie jest ;)
UsuńCiekawa jestem smaku :-). Wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńO mniam, ale mnie teraz zainspirowałaś, muszę też tak przygotować szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńNa pewno warto wypróbować ;)
UsuńPowiem szczerze z ananasem jeszcze nie piekłam, wygląda mega!
OdpowiedzUsuńDzieki Aga :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda Twoja szarlotka ;)
OdpowiedzUsuń