czwartek, 22 września 2016

Chałka waniliowa z kruszonką

Chałkę uwielbia cała moja rodzina. Oliwka zajada ją jeszcze ciepłą, posmarowaną masłem i popijając ciepłym kakao.
Często ją piekę i właściwie zawsze byłam pewna, że przepis jest już na blogu.... Nadrabiam więc zaległości i dzielę się z Wami moim przepisem na pyszną, pulchną chałkę z cudowną waniliową kruszonką  :)
Jest naprawdę wspaniała i pachnąca i wg mojej córy najlepsza na świecie ;)




Ciasto drożdżowe:
2/3 szkl ciepłego mleka
7g drożdży instant
5 łyżek domowego cukru waniliowego
3 czubate szkl mąki
pół kostki rozpuszczonego, przestudzonego masła
2 jajka
szczypta soli

Kruszonka:
2 łyżki mąki
łyżka domowego cukru waniliowego
2 łyżki miękkiego masła

jajko do posmarowania chałki




Ciasto: suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Dodać ciepłe mleko, jajka i zamieszać. Wlać ostudzone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.

Podrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść. Można uformować jedną dużą lub dwie małe chałki. Jedna chałka składa się z trzech wałeczków zaplecionych w warkocz. Końce zawijamy pod spód.
Chałkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok 20 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszoną.

Chałkę pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Studzimy jeśli oczywiście wytrzymamy aby nie zjeść jeszcze ciepłej ;)

25 komentarzy:

  1. Wspaniała..zjadłabym takiej z masełkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, ja też tylko z masłem ja jadam ;)

      Usuń
  2. Zjadłabym całą sama - uwielbiam chałki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjna :) też bym się jej nie oparła i raczej z nikim nie podzieliła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrosła, sama chętnie zjadłabym kawałek z kubkiem ciepłego kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią bym zjadła kawałeczek :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu czytasz mi w myślach ;) właśnie dzisiaj myślałam o chałce:) muszę upiec w najbliższym czasie, chociaż moja taka piękna nie wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Joasiu- drożdżowe najlepsze;)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaraz się zabieram do roboty. Zawsze miałam opory przed drożdżowymi wypiekami, ale przekonałas mnie. Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  9. a świeżych drożdży ile dac pani Joanno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7g drożdży instant = 25g świeżych drożdży

      Usuń
  10. Czy domowy cukier waniliowy można zastąpić cukrem wanilinowym? Jeżeli tak, to proporcje pozostają takie same?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej nie :) można dać 4 łyżki zwykłego cukru i łyżkę c.waniliowego, takiego ze sklepu. Lub 5 łyżek cukru i kilka kropel aromatu waniliowego

      Usuń
    2. dziękuję za podpowiedź :)

      Usuń
  11. Pięknie pachnie i wspaniale smakuje😋 polecam😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłem... wyszło wyśmienicie... spróbowałem kawałek tylko :D reszte zjedli domownicy w mig. Dzięki za prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. przepyszna chałka dziś wypróbowałam przepis. Te ze sklepu nie są nawet w połowie tak smaczne.Do tego dżemik truskawkowy i mleczko jak kto woli ciepłe lub zimne. PYCHOTA

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)