piątek, 9 września 2016

Jabłka zapiekane pod waniliową kruszonką

 Pyszny i szybki deser lub podwieczorek dla dużych i małych łakomczuchów ;)






4 jabłka
2 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka płatków migdałowych
łyżka miodu
cynamon

Kruszonka: 
50g masła
80g mąki
50g cukru waniliowego domowego





Jabłka umyć, osuszyć i ściąć przy szypułce. Wydrążyć gniazda nasienne. Do jabłek nałożyć posiekane orzechy, rodzynki, Wlać troszkę miodu i posypać cynamonem.
Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać kruszonką.
Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe.


8 komentarzy:

  1. świetnie wyglądaja i pewnie tez tak smakują

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie myślałam dzisiaj o tym, że takich pieczonych jabłek jeszcze nie robiłam. Asiu Twoje są tak cudne, że porywam jedno ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam w ten wekend pieczone jabłka, jest ich zatrzęsienie, szkoda żeby się marnowały

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny deser! :)
    Apetycznie się prezentuje! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuję bardzo za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i jak tu przejść na dietę??cudo!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)