wtorek, 13 września 2016

Rustykalna tarta ze śliwkami (galette)

Jest to moja pierwsza ale na pewno nie ostatnia tego typu tarta. Nie dość, że jest banalnie posta to smakuje rewelacyjnie. W prostocie siła!
Proponuję od razu zrobić dwie tarty ;) moja rozeszła się jeszcze ciepła w kilka chwil.




Ciasto kruche:
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
500 g śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
żółtko do posmarowania
2 łyżki cukru brązowego
cukier puder do posypania




Ciasto: Mąkę, cukier i sól posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół usuwając pestki. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 5mm. Można w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Na środku ułożyć śliwki skórkami do spodu, zostawiając ok 5cm wolnego brzegu. Posypać cukrem i cynamonem. Brzegi zawinąć do środka. Posmarować żółtkiem i posypać cukrem.
Tartę piec ok 30 minut w 180 stopniach. ostudzić i posypać cukrem pudrem.


14 komentarzy:

  1. chyba bym całą zjadła, tak się smakowicie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie przedstawione danie! Jestem pod bardzo wielkim wrażeniem :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada pysznie, chyba i ja spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje do wypróbowania, zawsze chciałam taka tartę upiec

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj Asiu-smaka mi narobiłaś-wygląda bajecznie....

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiona, pycha😀Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)