poniedziałek, 26 września 2016

Buraczki zasmażane na ciepło

Tak przygotowane buraczki robię dosyć rzadko, gdyż moja rodzinka wręcz przepada za buraczkami na zimno. Jednak od czasu do czasu lubię zrobić je w inny, równie smaczny, sposób :)
Jeśli ktoś jeszcze nie robił to polecam :)




1 kg ugotowanych buraczków
1 cebula
1 jabłko
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżka octu jabłkowego/ soku z cytryny
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła klarowanego (ew. oleju)




Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę. Oprószyć mąką, wymieszać. Chwilkę przesmażyć. Dodać buraczki, starte na grubych oczkach obrane jabłko i smażyć razem ok 5-10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem i ew. odrobiną cukru.
Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.


9 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)