niedziela, 3 stycznia 2016

Tort mleczno-czekoladowy

Nowy Rok rozpoczynam słodkim, czekoladowym tortem.
Jest pyszny, z masą mleczną, uwieńczony czekoladową polewą i naturalnymi czekoladowymi posypkami Delecty. Idealny wypiek do popołudniowej świątecznej lub noworocznej kawy.






Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego Delecta
1 łyżka oleju
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
2 łyżki kakao

Masa z mleka w proszku:
1/2 szkl mleka
2 łyżki cukru waniliowego Delecta
1/2 szkl cukru kryształu
2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego!)
350g miękkiego masła

Polewa:
1 czekolada mleczna
1/2 czekolady gorzkiej
3 łyżki śmietanki 30%
Dekoracja Delecta:
Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecta
Kamyczki czekoladowe Decorada Delecta




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać aż będą szkliste. nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy (23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt i piec ok pół godziny w 170st. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.

Masa: Mleko zagotować z cukrami, ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, nadal ucierając dodawać stopniowo płynne mleko. Na koniec mleko w proszku i zmiksować na gładką masę.

Biszkopty naponczować mocną herbatą. Połowę masy wyłożyć na jeden krążek, połowę na drugi.

Czekolady połamać i ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polać torcik i posypać czekoladowymi kuleczkami i kamyczkami Delecty.
Schłodzić.





Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

12 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)