Pyszne kruche ciasteczka pachnące cynamonem będą idealną przekąską do kawy lub herbaty. Zrobicie je bardzo szybko, gdy tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;)
Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice.
op. ciasta francuskiego (275g)
2 jabłka
cukier
cynamon
jajko
cukier Gruba Rafinada Diamant
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na równe kwadraty o boku ok 6-7 cm. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Przyprawić wg uznania cukrem i cynamonem, wymieszać. Jabłka układać na kwadratach, składać w trójkąt. Brzegi docisnąć widelcem.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem gruba rafinada. Piec ok 15-20 minut w 200 st do zarumienienia.
Mniam :)
OdpowiedzUsuńOj... zjadłabym... wygladają smakowicie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń