środa, 27 stycznia 2016

Wytrawny torcik z wędzonym łososiem

Nie wymaga wiele pracy ani umiejętności a prezentuje się bardzo efektownie. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi.





op. ciasta francuskiego (275g)
op. łososia wędzonego (150g)
op. twarożku naturalnego do kanapek (150g)
łyżka gęstego jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
1/2 awokado
cytryna
garść rukoli do dekoracji
sól himalajska
pieprz kolorowy świeżo mielony
jajko do posmarowania
2 łyżki posiekanego koperku





Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć nożem dwa okręgi (pomagając sobie talerzem) o śr. ok 16 cm. Jeden krążek podzielić na 6 części. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temp. 200st przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Ostudzić.
Twarożek wymieszać z jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Awokado obrać i pokroić za pomocą obieraczki do jarzyn w cieniutkie plasterki, skropić łyżką soku z cytryny.
Ostudzony krążek ciasta posmarować połową twarożku, ułożyć plastry łososia i awokado (po 2 zostawić do dekoracji), oprószyć kolorowym pieprzem. Rozsmarować resztę serka. Ułożyć kilka liści rukoli i przykryć trójkątami z ciasta francuskiego. Na wierzchu ułożyć różę ze zwiniętych plastrów łososia. Z pozostałych plastrów awokado wyciąć cienkie wstążki, którymi dekorujemy torcik. Całość udekorować liśćmi rukoli, plasterkami cytryny.


12 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)