poniedziałek, 25 stycznia 2016

Łosoś wędzony w warunkach domowych

Niedawno oglądałam program Ewy Wachowicz, w którym to podawała przepis na wędzonego w puszce karpia. Pomyślałam sobie, że równie dobrze można by w ten sam sposób uwędzić łososia. Tak też zrobiłam i powiem Wam, że rybka wyszła wyśmienita. Delikatna, krucha i aromatyczna. Polecam Wam ten sposób :)





300g filet z łososia

sól himalajska
pieprz świeżo zmielony
garść zielonej herbaty liściastej
liść laurowy
3 ziarenka ziela ang.

metalowa puszka np. po czekoladkach
folia aluminiowa




Filet umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. odstawić w chłodne miejsce na ok godzinę. Na dno puszki rozsypać herbatę, liść laurowy i ziele angielskie. Kawałek folii (wymiary o 1-2 cm większe od dna puszki) nakłuć widelcem w kilku miejscach. Położyć na rozsypanych ziołach. Na folii ułożyć łososia.
Puszkę zamknąć pokrywką i postawić na małym ogniu na kuchence. Mojej rybce wystarczyło 20 minut wędzenia. Podawać na ciepło lub zimno. Ja podałam łososia z miksem sałat z żółtą papryką, polane oliwą z oliwek z ziołami.


7 komentarzy:

  1. Pycha! tak smakowicie wygląda, że szok ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łososia w takim wydaniu jeszcze nie jedliśmy a zapowiada się bardzo ciekawy, zupełnie inny smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I taki właśnie jest :) zupełnie inny a jakże pyszny :)

      Usuń
  3. Łososia rzadko kiedy jadam, ale tak zrobiony wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. Bardzo lubię łososia :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)