Wbrew pozorom wcale nie jest trudny i poradzi sobie z nim nawet początkująca kucharka. Po co przepłacać i kupować torty z cukierni jeśli samemu można przygotować dla gości taki pyszny tort? ;)
Biszkopt kakaowo-orzechowy:
4 jajka
1/2 szkl cukru
2 łyżki kakao
3 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl siekanych orzechów laskowych
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
250g serka mascarpone
350g nutelli
łyżka kakao
500ml śmietanki 30%
2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix)
5 wafelków knoppers
czekoladowa posypka
2 łyżki siekanych migdałów
Poncz:
1/3 szkl mocnej herbaty
2 łyżki rumu
4 jajka
1/2 szkl cukru
2 łyżki kakao
3 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl siekanych orzechów laskowych
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
250g serka mascarpone
350g nutelli
łyżka kakao
500ml śmietanki 30%
2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix)
5 wafelków knoppers
czekoladowa posypka
2 łyżki siekanych migdałów
Poncz:
1/3 szkl mocnej herbaty
2 łyżki rumu
Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł.
Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą i kakao. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami. Wymieszać z masą czekoladową. 3-4 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z drobno posiekanymi wafelkami.Biszkopty przekroić na pół, naponczować. Na spodni blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim biszkoptem. reszta masy posmarować górę i boki tortu. Całość posypać posypka czekoladową i posiekanymi migdałami. Udekorować rozetkami z pozostawionej masy czekoladowej.
Ależ bym zjadła takie cudo! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Równiez pozdrawiam :)
UsuńWow ale ciacho... Na duza blachę to pewnie podwoić składniki?? Bardzo słodki jest??
OdpowiedzUsuńTort jest dosyć słodki i na większą blaszkę należy podwoić ilość składników ;)
UsuńCzy można orzechy laskowe zamienić na włoskie ????
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńJuż za samą nazwę bym go zjadła! A tu jeszcze takie cudne i kuszące zdjęcia! :) mogę kawałek? :)
OdpowiedzUsuńPewnie, ze tak;) częstuj się :)
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu :)
UsuńA cukru nie dodaje się do ciasta?
OdpowiedzUsuńDodaje się, juz uzupełniłam w przepisie. Dziękuję za zwrócenie uwagi ;)
Usuń