Majonezowy dip do ryb lub jajek
Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby.
Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice.
2 dymki lub średnia cebulka
1-2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanego koperku
pół słoiczka majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz
1-2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanego koperku
pół słoiczka majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz
Cebulkę i ogórki bardzo drobno pokroić, dodać posiekany koperek, doprawić. Całość wymieszać z majonezem i odstawić przynajmniej na 2 godziny aby składniki się przegryzły.Do sosu można dodać pół na pół majonezu i gęstego jogurtu.
Majonezowo-warzywny dip do mięs
Pyszny, ostry dodatek do pieczonego mięsa lub np. do domowych burgerów.
czerwona cebula
2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki keczupu
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól
2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki keczupu
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól
świeżo zmielony pieprz
majonez
majonez
Cebulkę i ogórki bardzo drobno
posiekać, dodać koperek. Całość doprawić solą, pieprzem i słodką
papryką. Dodać keczup i tyle majonezu aby uzyskać pożądaną gęstość sosu.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Fajne sosy, warte do podania nawet w święta do mięs
OdpowiedzUsuńDzięki, w sumie dobre są na każdą okazję ;)
UsuńUwielbiam takie domowe sosy, są dużo lepsze od tych kupnych.
OdpowiedzUsuń