sobota, 28 listopada 2015

Zimne sosy do mięs, wędlin, ryb i jajek

Serwując zimną płytę warto wzbogacić ją o majonezowe sosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam!


Majonezowy dip do ryb lub jajek



Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby.
Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice.

2 dymki lub średnia cebulka
1-2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanego koperku
pół słoiczka majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz

Cebulkę i ogórki bardzo drobno pokroić, dodać posiekany koperek, doprawić. Całość wymieszać z majonezem i odstawić przynajmniej na 2 godziny aby składniki się przegryzły.Do sosu można dodać pół na pół majonezu i gęstego jogurtu.


Majonezowo-warzywny dip do mięs



Pyszny, ostry dodatek do pieczonego mięsa lub np. do domowych burgerów.

czerwona cebula
2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki keczupu
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól
świeżo zmielony pieprz
majonez

Cebulkę i ogórki bardzo drobno posiekać, dodać koperek. Całość doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać keczup i tyle majonezu aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Odstawić do lodówki na kilka godzin.



 

3 komentarze:

  1. Fajne sosy, warte do podania nawet w święta do mięs

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe sosy, są dużo lepsze od tych kupnych.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)